Web siteniz işinizin dijital dünyadaki en önemli parçası, tabii ki sitenize uygulanan SEO çalışmaları da öyle. Dijital pazarlamanın görsel ve teknik detayları bir bütünü oluşturur. Güncel önerilere uygun tasarım insanların işitsel duyularına hitap ederken; sitenizin arama motoru optimizasyonu da Google, Yandex ve diğer arama motorlarının dijital duyularına dokunuyor. Buna ek olarak dünyanın en büyük arama motoru Google her zaman kullanıcı dostu web sitelerini tercih ediyor. İyi web tasarım kesinlikle hem ziyaretçilerinizin hem de arama motorlarının web sitesinde kolayca gezinmesini sağlıyor.

Google’ın algoritma güncellemelerini dikkatlice takip ederek, kullanıcı aramalarında içeriğinizi doğru hedef kitleye gösterebilir ve ziyaret eden kullanıcılara uygun bir deneyim sağlamanın püf noktalarını öğrenebilirsiniz. SEO, web tasarım aşamasında başlar. Sitenizin içerik kalitesi kadar, içeriğinizin görselliği de (tipografi, paragraf, görsel tasarımı vb.) kullanıcılar için sizi tercih edilir kılar. Kullanıcılar tarafından tercih edilen web sitelerinin, sayfada kalma skorları artar ve bu sonuçlarda pozitif yükselişi beraberinde getirir.

Fakat..

Kullanıcılar doğru içeriğe ulaşamadığı sürece web siteniz muhteşem bir tasarıma sahip olsa dahi hızlıca bulundukları sayfayı terk edeceklerdir. Bu sebeple SEO’da en büyük pay anahtar kelime araştırmasına ve doğru içeriğe düşüyor. Peki doğru bir içeriğe sahipken, bu içeriği doğru pazarlamak; kullanıcılarınızı sadık birer müşteri haline getirmek için nelere dikkat etmelisiniz?

 

1. Sayfa hızınızı yükseltin

Sayfa hızı, web sitelerinin sıralamasını belirlemek için Google’ın kullandığı en önemli faktörlerden biridir. Arama motoru Google, arama sıralamalarını belirlemek için farklı faktörler kullanır. Kullanıcılarınızın sayfa hızınızdan memnun olmaları önemlidir. Çünkü performansı yüksek olan web sitenizi tekrar ziyaret ettiklerinde, sayfanızda gezinmekten memnuniyet duyacaklardır.

Yoğun görüntü, flash eklentileri ve gereksiz diğer medyalar web sitenizin yavaşlamasına sebep olur. Bu yavaşlamalar, ziyaretçilerinizin web sitenizi tekrar ziyaret etmemesine ve çok miktarda trafik kaybetmenize yol açacaktır.

 

2. İçeriğinize uygun ise one-page tasarım kullanın

One-page (tek sayfa) tasarımlar ile web sitenizin anasayfasında ve temel sayfalarınızda yaptığınız işi daha rahat anlatabilir, kaydırma butonları ile içeriğinizi haritalayabilir, sayfa yenilemeye ihtiyaç duymadan ziyaretçilerinize daha geniş bir içerik sunabilirsiniz. Bu yöntem bir çok hap bilgi içeren tekil sayfaların, bütüne odaklanan maddeli sayfaların aramalarda geride kalmasının ardından uygulanmaya başlamıştır.

Fakat bu yöntem uygulanırken dikkat edilmeli ve içeriklerde hiyerarşi oluştururken yazı çöplüğüne dönüşmemeye gayret edilmelidir. Çok fazla uzayan sayfaların içeriğini anlamaya çalışan arama motorları, kalabalık içinde ana başlıklardan bir çoğunu yanlış işleyebilir veya gözden kaçırabilir.

 

3. Bir alan adı seçmek

Jenerik alan adları her zaman prestij sahibidir. Uçak bileti satan bir firmanın alan adında “uçak bileti” kelimesini de geçirmesi sadece marka adını geçirmesinden çok daha değerlidir. Çünkü bu alan adı markanın kendisinden çok hizmeti temsil etmektedir. Bu tercih ilk kez sayfanızı ziyaret edecek olan kullanıcıyı da, sizi sıralamaya sokan arama motorunu da yönlendirmenizi sağlar.

Yine de kullanıcılar kısa ifadeleri çok sever. Çünkü hatırlamaları kolaydır. Dijital itibar kazanmak için çok kişiye temas etmek gerekir, bu teması kuvvetlendirmek için alan adınızda marka adınızdan feragat etme yolunu tercih edebilirsiniz. Ziyaretçi sayınız arttıkça marka isminizi – logonuzu – gören kişi sayısı da çoğalacaktır. Belli bir dzeyden sonra marka adınız, alan adınızın önüne geçecektir. Alan adı güncellemesini bu düzeye gelene kadar bekletebilirsiniz.

Güncelleme vakti geldiğinde, mevcut sıralamaları kaybetmek istemezsiniz. Bunu yapmanın kolay yollarından biri 301 yönlendirmesidir; Hala birçok arama motoru tarafından da desteklenmektedir. Bu yöntem, ziyaretçileri hemen yeni web sitenize yönlendirirken, önceki etki alanı adınız için de mevcut sıralamayı korumanızı sağlar.

 

4. Başlık etiketleri

SEO’nun diğer bir önemli bileşeni başlık etiketleridir. Bu etiketler, kullanıcıların web sayfasının ne konu hakkında olduğuna hızlıca göz atmalarını sağlar. Ziyaretçiler, değerli veya akılda kalıcı buldukları bir şey için başlıklara göz atarlar. Ayrıca arama motorları, bu etiketleri yazının içinde ne olduğunu anlamak ve sıralamadaki içeriğin işaretleri olarak kullanırlar.

Başlık etiketleri, one-page tasarımlarda olduğu gibi sayfalarınızda içerik hiyerarşisini oluşturmanızı sağlar. Yazınızın başında, tıpkı kitaplarda olduğu gibi bir “içindekiler” alanı kullanarak kullanıcıların istedikleri bölüme hızlıca scroll edebilmelirini sağlayabilirsiniz. Bu içindekiler bölümü iyi bir “navigasyon” tasarımının temel taşlarındandır.

Biz Qlavye ekibi olarak yaptığımız web sitelerinde bu yöntemi kullanarak, çok daha fazla Google sonucuna girmeyi başardık.

 

5. Navigasyon Tasarımı

İyi bir Navigasyon tasarımı , ziyaretçilerinizin sitenizi sorunsuz bir şekilde gezinmelerini sağlar. Kullanıcılar, sitenizi ziyaret ettiklerinde, ilk olarak tasarımı gözlemler ve ilk izlenim notu verirler (beynimiz bunu her anında yapar). Yavaş veya güncel olmayan tasarımlarla karşılaşmaları durumunda anında web sitenizden uzaklaşırlar. Bu nedenle, web sitenizin görünümü ve deneyimi önemlidir. Kullanıcıların web sayfanızda rahat ve hızlı gezinebilmesi için uygun bir tasarım yapmanız gerekecektir.

İyi bir gezinme tasarımı, web sayfasında sürekli bir akış olup, kullanıcılarınızın sitede uzun süre kalmasını sağlayacaktır. Ayrıca uygun bir tasarım, kullanıcıların ihtiyaç duydukları diğer hizmetleri (içerikleri vb.) keşfetmelerini de kolaylaştırmalıdır. Siteyi bilgilendirici bulduklarından emin olun. Navigasyon tasarımı hem kullanıcılar hem de arama motorları için çok önemlidir. Kullanıcı deneyimlerine dayalı web geliştirme olmadan, web siteniz SEO dostu olarak kabul edilmeyecektir. Bu durum arama motoru sıralamalarında istenmeyen bir etki oluşabilir.

Sonuç,

Web tasarım, SEO üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Web siteniz karmaşıksa ve farklı sayfalara göz atmak zorsa, kullanıcılar siteyi kullanmakta zorlanıyorlar ve web sitesinden uzaklaşarak arama motorlarındaki notunuzu düşürüyorlar. Bu nedenle, kolay gezinme tasarımı ve uygun görsellerin kullanımı ile iyi tasarlanmış bir web sitesi kesinlikle SEO’da iyi sonuçlar doğuruyor.

Web sitenizi kurmak veya geliştirmek için profesyonel bir web geliştiricisi mi arıyorsunuz? Evet ise, iletişime geçin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir