Google Search Console sitenizin arama sonuçlarında durumu ve site için faydalı olan iyileştirmeleri gösteren bir paneldir. Google tarafından geliştirilen verilerin ana kaynaktan alınan verilerde kesinlik söz konusudur. Site yöneticilerin sitelerini ekleyerek bilgi almasını sağlayan araçtır.
Ne işe yarar?
Site sahiplerin ve yöneticiler için içerisinde özellik barındırmaktadır. İçerisindeki özellikleri kullanarak uyarı panelindekileri dikkate alarak kullanıldığı zaman faydalı olacaktır. Ücretsiz panel olmasının yanında sitenizi arama motoruna ekleyemezsiniz. Fakat sitenin içeriklerinin iyi ve hızlı şekilde dizine eklenebilmesi için sitemap (Site Haritası)gösterebilir. Birden fazla sitemap varsa siteniz panele eklenerek Google botlarının iyi gezinmesini ve dizine ekleyebilirsiniz.
Seo için Nasıl kullanılır?
- İlk olarak google.com/search-console aracına giriş yapınız.
- Karşınıza çıkacak URL ön eki kısmına işlem yapacağınız sitenin URL adresini giriniz.
- Siteyi doğrulamanızı istiyor. Verdiği FTP dosyayı indirerek sitenizin ana dizinine eklemeniz gerekir. Sonra ise “Doğrula“ butonuna basarak işlemi sonlandırabiliriz.
Search Console ’u Kimler Kullanmalı?
- İşletme sahipleri
- Seo uzmanları veya pazarlamacılar
- Site yöneticileri
- Web geliştiriciler
İçerisinde Yer Alan Hizmetler?
Arama Görünümü
Arama sonuçlarında nasıl gösterildiğini anlatmaktadır. Sitede arama Görünümü bir takım faktörlerden etkilenir.
- Yapılandırılmış Veri : Google bulduğu Yapılandırılmış Verileri toplar. Grafik ve Yapısal Verilerin hatalarını gösterir.
- Veri İşaretleyici : Yapılandırılmış Verileri kullandığınız halde back-end erişiminiz yoksa Veri İşaretleyici kullanarak istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
- HTML İyileştirmeleri : Meta açıklamaları ,başlıklar ve dizine eklenmeyen içeriklerdeki bütün hataları toplar.
- Site Bağlantıları (Sitelinks) : Kullanıcıların web sitesinde gezinmesinde yardımcı olur. Kullanıcı ile ilgili olabilecek daha detaylı sayfalara kısayollardır.
Google Dizini
Web sitenizin kaç sayfasının Google Dizinine eklendiğini ve istenmeyen URL’lerin nasıl kaldırılacağını görebilirsiniz.
- Dizin Durumu : Dizine eklenen sayfaların sayısını gösterir. Googlebot’un erişebildiği URL’lerdir. ‘robots.txt’ dosyası tarafından engellenen veya istek durumunda olan URL’ler görüntülenmez.
- Engellenen Kaynaklar : Bu sayfada, ‘robots.txt’ tarafından engellenen bütün sayfaları bulabilirsiniz.
- URL’leri Kaldır : ‘robots.txt’ dosyası, Google dizinine eklenmesini önlemek için kullanılabilir. Fakat bir sayfa da dizinde varsa bunu kısa sürede kaldırmak istiyorsanız. Bu durumda, Search Console’un URL’leri Kaldır özelliğini kullanmalısınız. Yalnızca site sahipleri ve tam izinlere sahip kullanıcılar kaldırma isteği gönderebilir. Kaldırma isteklerinizi istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.
Tarama
Sayfalarınız dizine eklenmeden önce sitenizin taranması gerekir.
- Tarama Hataları : Googlebot’un web sitenizin sayfalarını tararken karşılaştığı bütün hataları gösterir.
- Tarama İstatistikleri : 90 gün içinde taranan sayfa sayısını, indirme süresini ve indirme boyutunu gösterir. Günlük taranan sayfa sayısını en başa çıkarırken, indirme süresini ve boyutunu en aza indirmek gerekir.
- Google Gibi Getir : Google Gibi Getir, Google’ın belirli sayfaları nasıl işlediğini taklit eden araçtır.
- txt Test Aracı : Robots.txt Test’i, hataları kontrol etmek için kullanılır. Her tür Google tarayıcısı mevcuttur.
- Site Haritaları : Site Haritası oluştururken, XML Site Haritası oluşturmanızı öneririz. Site Haritasının yerini Google Search Console ile Google’a bildirebilirsiniz. Gönderilen ve dizine eklenen sayfaların arasındaki farkı görebilirsiniz.
Ekstra Ayarlar
Google Search Console’un en önemli özelliklerinden biridir.
- Site Ayarları : Tercih edilen bir domain belirleyebilirsiniz. Her iki alanın sahipliğini doğrulamanız gerekebilir. Tarama oranını da ayarlayabilirsiniz. Varsayılan olarak Google, sunucunuzun bant genişliğini zorlamadan taramaya çalışır.
- Adres Değişikliği : Web sitenizi yeni bir domaine taşırken Adres Değişikliği özelliğini unutmamalısınız. Adres Değişikliği , Google’ın indexlemesine yardımcı olur.